ZOEKEN

MEER ONGEWERVELDEN

Bekijk alle ongewervelden in het overzichtNaar overzicht»

DWARSDOORSNEDEN

In Google Maps

Maak een doorsnede»

FOSSIELVONDSTEN

Fossielen op de kaart van Nederland

Bekijk de kaart»
Geologie van Nederland
is een initiatief van

Chicoreus

Taxonomie

Klasse
Gastropoda (slakken)
Orde
Neogastropoda
Familie
Muricidae (murexen)
Geslacht
Chicoreus
Soort
Chicoreus aquitanicus

Karakterisering

Chicoreus aquitanicus is een prominente gaatjesborende tropische roofslak die de Miocene zeeën van Nederland afstruinde naar prooi.

Uiterlijk

Chicoreus aquitanicus.

De soort kon tot zo'n negen centimeter lang worden. De schelp heeft de vorm van twee kegels die met de bodem tegen elkaar zijn geplakt. Het oppervlakte is rijkelijk versierd met lage en brede ribben en veel, fijne en onregelmatige, spiraalribjes. Ook komen er de restanten van verdikte mondranden uit eerdere levensfasen van de slak voor, de zogenaamde varixen. De mondopening is prominent: de buitenlip is verdikt en heeft zo'n veertien opvallende groefjes aan de binnenkant. De basis van de mondopening loopt uit in een goed afgegrensd siphonaal kanaal.

Leefwijze

Chicoreus aquitanicus is een forse Murex-achtige soort. Dergelijke slakken zijn roofslakken, die leven van ongewervelden zoals wormen, zeepokken en tweekleppigen. Daartoe struinen de slakken de zeebodem af. Als ze een prooi gevonden hebben gaan ze eventuele harde prooien zoals schelpen te lijf met hun scherpe rasptong en een arsenaal aan zuren. Zo boren ze gaatjes en kunnen ze bij het prooidier komen. Als de slakken dode prooi aantreffen ontpoppen ze zich tot aaseters. Mooi versierde Murex-achtige slakken, zoals Chicoreus aquitanicus, komen vooral voor in tropische en subtropische zeeën, waar ze normaal gesproken tussen de laagwaterlijn en enkele tientallen meters diepte een optimale leefomgeving hebben.

Geografische verspreiding

Chicoreus aquitanicus leefde tijdens het Mioceen in grote delen van Europa. De soort is bekend van het Noordzeebekken, West-Frankrijk, het Middellandse-Zeegebied, Turkijen en het Paratethys gebied (een zee die tijdens het Mioceen grote delen van Oost-Europa bedekte).

Leefperiode

In Nederland is deze soort alleen bekend uit Midden-Miocene afzettingen (Formatie van Breda).

Evolutie

We weten weinig over de oorsprong van deze soort, maar vermoedelijk is C. aquitanicus in zuidelijker zeeën ontstaan. De soort is in Noordwest-Europa na het klimaatoptimum van het Midden-Mioceen uitgestorven. Het geslacht Chicoreus is vermoedelijk aan het einde van het Plioceen uitgestorven.

Vindplaatsen in Nederland

Alleen bekend uit Miste bij Winterswijk.

 

- Frank Wesselingh, Naturalis

Meer informatie

»

Janssen, A. W., 1984. Mollusken uit het Mioceen van Winterswijk-Miste. - KNNV, Utrecht. 451p.

»

Landau, B., R. Houart, & C. Marques da Silva, 2007. The Early Pliocene Gastropoda (Mollusca) of Estepona, southern Spain. Part 7: Muricidae. - Palaeontos 11: 1-102.

Auteurs

  • Frank Wesselingh

Meer ongewervelden