ZOEKEN

MEER REPTIELEN

Bekijk alle reptielen in het overzichtNaar overzicht»

DWARSDOORSNEDEN

In Google Maps

Maak een doorsnede»

FOSSIELVONDSTEN

Fossielen op de kaart van Nederland

Bekijk de kaart»
Geologie van Nederland
is een initiatief van

Amotosaurus

Amotosaurus rotfeldensis

Taxonomie

Klasse
Reptilia (reptielen)
Orde
Archosauromorpha
Familie
Tanystropheidae
Geslacht
Amotosaurus
Soort
Amotosaurus rotfeldensis

Karakterisering

Nekwervel van Amotosaurus rotfeldensis.

Lang heeft dit dier bekend gestaan als Tanystropheus antiquus zonder dat het ooit tot een overtuigende wetenschappelijke beschrijving is gekomen. Toen die er dan uiteindelijk toch kwam bleek het niet langer gerechtvaardigd dit dier nog tot het genus Tanystropheus te rekenen en is er een nieuw geslacht opgericht waarin dit dier vooralsnog de enige soort is.

 

Daar waar bij Tanystropheus sprake is van twaalf nekwervels heeft Amotosaurus er slechts acht. De nekwervels zijn wel lang, maar niet zo extreem lang als bij een 'echte' Tanystropheus. Een volwassen dier zal zo'n 2-3 meter lang zijn geweest, waarvan de nek 50-70 cm was. Behalve tanden had het dier op zijn gehemelte ook kleine dentikels, kleine ronde tandjes die mogelijk dienst deden om de prooi vast te houden. De tanden die bij Tanystropheus grotendeels drie spitsen hebben zijn bij Amotosaurus kegelvormig. Een ander opvallend verschil met Tanystropheus is de tweede sacraalrib, die bij Amotosaurus gevorkt is en bij Tanystropheus niet. Al met al heeft Amotosaurus wel wat weg van zijn veel grotere familielid Tanystropheus, maar ook niet meer dan dat.

Uiterlijk

Amotosaurus was een niet al te grote sauriër met een lange slanke hals en breed-afgeplatte zwempoten.

Leefwijze

Amotosaurus bracht het grootste deel van zijn tijd door in zee en leefde waarschijnlijk van kleine vissen, zachte schaaldieren en mollusken.

Geografische verspreiding

Resten van amotosaurussen zijn behalve in Winterswijk ook gevonden in Polen en in Midden- en Zuid-Duitsland.

Voorkomen in de tijd

De vondsten uit Winterswijk vertegenwoordigen het onderste deel van het Midden-Trias (Anisien), ongeveer 240 miljoen jaar geleden en zijn daarmee de meest recente.

Evolutie

De huidige stand van de wetenschap plaatst Amotosaurus ergens tussen Tanystropheus en Macrocnemus.

Vindplaatsen in Nederland

De enige vindplaats in Nederland is de Ankerpoortgroeve in Winterswijk. In Naturalis bevinden zich enkele wervels van deze vindplaats.

 

- Paul Albers, Naturalis

Meer informatie

»

Fraser, N.C. & O. Rieppel 2006. A new protorosaur (Diapsida) from the Upper Buntsandstein of the Black Forest, Germany. - Journal of Vertebrate Paleontology 26(4): 866-871.

»

Oosterink, H.W. 1986. Winterswijk, Geologiedeel II. De Trias-periode (geologie, mineralen en fossielen).  - Wetenschappelijke Mededeling van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging. 178: 1-120.

»

Oosterink, H., W. Berkelder, Ch. de Jong, J. Lankamp, H. Winkelhorst 2003. Sauriërs uit de Onder-Muschelkalk van Winterswijk. - Staringia 11, Nederlandse Geologische Vereniging.

Auteurs

  • Paul Albers

Meer reptielen